Keramiken 
och dess olika bränningar

På vår sida kommer ni finna olika slags bränningsbegrepp. Det mesta kommer vara elbränt av naturliga själ då vi inte har tillgång till vedugnar, men när möjligheten ges över att få bränna i vedugnar så tar vi tillfället i akt med glädje!

Vedbräning

Vad innebär då detta, jo att innan elen fanns så brände man sin keramik i vedugnar. Detta innebär en lång, svår och hård process utan ett helt säkert resultat. 

I korta drag går det till så här, man fyller vedugnen med alla gods, murar igen ugnen, eldar och aktivt matar ugnen med ved, tills man når en temperatur runt 1300grader. Detta tar tid! Allt mellan 10timmar upp emot en vecka, beroende på ugnsstorlek, väder och en rad olika faktorer.

Och varför gör man då detta i dagens läge när just elugnen finns, jo för när man väl öppnar ugnen, dagar efter att den svalnat så är godsen så levande och med ett genuint uttryck, FÖRHOPPNINGSVIS, ibland blir det inte vad man hoppats på och kanske allt eller delar av godsen måste slängas. Man vet aldrig hur slutresultatet blir och det är själva charmen med vedbränning, varje gods blir unikt. 

Känslan av att få föra vidare ett arv som pågått i mer än 2000år är magiskt och ärofyllt. Därav är priserna på dessa gods högre i jämförelse med elbrända gods, där man enklare kan kontrollera värme, tid och förutsättningarna.

 

Vedbrända gods i en Ittagama ugn.

Sen har vi saltbränning som är en variant av vedbränning, processen går till på samma sätt men där man kastar in salt under bränningen. Resultatet blir då att skärven blir blank och glasyrlik, även när man inte använt glasyr. Saltet ger ett unikt uttryck. Ni kanske känner igen dom klassiska Höganäskrusen, dom är saltbrända!

Saltbrända flaskor utan glasyr.

Det finns även en brännteknik med namn Raku, det är en snabb och explosiv bränningsmetod från Japan. Man tar ut godsen varma från ugnen, ca 900grader, den snabba temperaturskillnaden gör att det bildas krackeleringar i glasyren som sedan blir synliga genom att direkt efter ugnen lägga godsen i sågspån. Askan från sågspånen färgar leran i sprickorna svart.

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.